Gå till innehållet.

Verkställande direktören har ordet

År 2024 skedde betydande förändringar i Sysselsättningsfondens verksamhet och samtidigt riktade vi blicken mot framtiden. Riksdagen godkände att vuxenutbildningsförmånerna dras in, vilket ledde till att vi började avveckla förmånerna gradvis. Riksdagen godkände också flera ändringar som sänker utgifterna för utkomstskyddet för arbetslösa. Mitt i förändringen fokuserade vi på att verkställa våra lagstadgade uppgifter och tydliggjorde fondens framtid genom att uppdatera vår strategi.

I fortsättningen är vår vision att vara en uppskattad och effektiv verkställare av socialskyddet. Våra strategiska mål är att producera kundorienterade digitala tjänster pålitligt och med hög kvalitet samt att öka produktiviteten och effektiviteten. Vår mission förblir oförändrad, eftersom vi alltjämt ger trygghet vid förändringar i arbetslivet genom våra tjänster. Målet för våra strategiska utvecklingsprojekt är att utveckla våra digitala tjänster, öka effektiviteten och produktiviteten samt förbättra funktionsförmågan och -säkerheten hos våra system. Under det första halvåret 2024 genomförde vi en offentlig IT-upphandling i form av en konkurrenspräglad dialog och på hösten började vi genomföra projektet.

Målet för projektet, som fokuserar på att utveckla IT-plattformstjänster, är att möjliggöra moderna, användarvänliga, tillförlitliga och informationssäkra digitala lösningar och tjänster för våra kunder och intressentgrupper samt för vår personal även i fortsättningen.

Beslutet om indragning av vuxenutbildningsförmåner lyfte antalet ansökningar till en ny nivå

De som var berättigade till vuxenutbildningsstöd aktiverade sig att använda sin möjlighet till stöd i väntan på riksdagens beslut om indragning. I början av 2024 var antalet sökande cirka en och en halv gånger större jämfört med samma period året innan. Beslutet om att vuxenutbildningsstöd under inga omständigheter beviljas för studier som inleds 1.8.2024 eller senare minskade dock dramatiskt antalet sökande på hösten. Det större antalet sökande och det ökade intresset samt osäkerheten beträffande indragningen syntes inte i kundnöjdheten inom vuxenutbildningsstödet, utan det låg på en fortsatt utmärkt nivå.

Indragningen av vuxenutbildningsförmånerna innebär också uppsägningar. Sysselsättningsfonden höll omställningsförhandlingar och personalminskningarna förverkligas i takt med att indragningen avancerar. Som mest kommer 73 uppgifter att upphöra vid Sysselsättningsfonden. Med andra ord innebär indragningen av förmånerna en stor förändring i fondens personalstyrka, trots att förmånernas andel av fondens utgifter som helhet är endast cirka 10 procent.

En livlig debatt om indragningen av vuxenutbildningsförmånerna fördes i offentligheten och riksdagen under hela lagändringsprocessen. Vi tog fram en stor mängd information om användningen av förmånen och dess innehåll som stöd för debatten och beslutsfattandet. Ett debattämne var en modell som ersätter vuxenutbildningsförmånerna. För närvarande genomförs en studielånsbaserad modell och ett stöd som verkställs av Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (JOTPA). Stödet riktas dock inte till personer som deltar i utbildning utan till arbetsgivare.

Resultatet uppvisar ett underskott, men sänkningarna av arbetslöshetsförsäkringspremierna fortsätter

År 2024 uppvisade Sysselsättningsfonden ett ekonomiskt underskott på grund av lägre arbetslöshetsförsäkringspremier, men de ökade utgifterna för utkomstskyddet för arbetslösa fördjupade underskottet ytterligare. Besparingarna i regeringsprogrammet syntes endast i liten utsträckning i utgifterna för utkomstskyddet för arbetslösa. Insamlingen och uppbörden av arbetslöshetsförsäkringspremierna samt finansieringen av utkomstskyddet för arbetslösa och den övriga sociala tryggheten som fonden ansvarar för genomfördes som vanligt med ett stabilt grepp även 2024.

Finlands regering beslöt att kanalisera besparingarna i utkomstskyddet för arbetslösa och den övriga sociala tryggheten i statsbudgeten. Kanaliseringen görs genom sjukförsäkringar och sjukvårdsförsäkringar. Ur Sysselsättningsfondens perspektiv var regeringens beslut fungerande, eftersom man tillåter att arbetslöshetsförsäkringspremierna ändras på normalt sätt. Dessutom beslöt regeringen att kanaliseringslösningen som utgår från ändringar i utkomstskyddet för arbetslösa och som varit i kraft sedan 2014 slopas i början av 2025.

Vi föreslog en fortsatt sänkning av arbetslöshetsförsäkringspremierna för 2025. I förslaget beaktade vi prognoserna för ekonomin och sysselsättningen för 2025, en uppskattning av effekterna av nedskärningarna i utkomstskyddet för arbetslösa på Sysselsättningsfondens utgifter samt konjunkturbuffertens goda nivå. I och med att premierna sänks två år i rad, kommer arbetslöshetsförsäkringspremierna år 2025 att vara mindre än hälften av 2023 års nivå. Trots sänkningen av arbetslöshetsförsäkringspremierna är Sysselsättningsfondens likviditet tryggad.

Hållbart blick mot framtiden

I hållbarhetsarbetet riktar vi vårt fokus och vårt huvudsakliga mål på teman kring socialt ansvar, vilket ligger i linje med våra kärnuppgifter. Vi främjar målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030 särskilt genom att sörja för en hållbar finansiering av utkomstskyddet för arbetslösa och ett effektivt verkställande av vuxenutbildningsförmånerna samt genom att följa och utveckla principerna för god förvaltning i fonden. Under 2024 fokuserade vi särskilt på att fastställa indikatorer för hållbarhetsrapporteringen och planera åtgärder för att skapa en stabil grund för systematiskt hållbarhetsarbete och hållbarhetsrapportering.

Sysselsättningsfondens verksamhet vilar på arbetsinsatsen hos vår kompetenta, yrkeskunniga och förändringståliga personal. Kulturen av att arbeta tillsammans är en obestridlig resurs. Mitt i förändringen kunde vi erbjuda en utmärkt kundupplevelse, sköta våra lagstadgade uppgifter klanderfritt och rikta blicken mot framtiden.

Janne Metsämäki
verkställande direktör


Janne Metsämäki
verkställande direktör

Sidan uppdaterad: 25-3-2025