Gå till innehållet.

Verkställande direktören har ordet

Den svaga ekonomiska konjunkturen och den försämrade sysselsättningsutvecklingen i början av året har synts också i Sysselsättningsfondens ekonomi. På våren justerade vi resultatprognosen för innevarande år genom att förutspå ett större underskott än beräknat.

Nivån på de arbetslöshetsförsäkringspremier som Sysselsättningsfonden samlar in sänktes kännbart för 2024. De största orsakerna var fondens goda ekonomiska situation, att konjunkturbufferten nått maximibeloppet samt utsikterna för ekonomin och sysselsättningen. Vi beaktade dessutom effekterna av besparingarna i utkomstskyddet för arbetslösa samt indragningen av vuxenutbildningsförmånerna.

Trots den försämrade sysselsättningsutvecklingen har vår likviditet varit fortsatt god under hela början av året, och vi har skött finansieringen av utkomstskyddet för arbetslösa och den övriga sociala tryggheten med framgång. Sysselsättningsläget förutspås bli bättre i slutet av 2024.

Petteri Orpos regering beslöt vid ramförhandlingarna om så kallad kanalisering av inbesparingarna i den sociala försäkringen. Ur Sysselsättningsfondens synvinkel är det en fungerande lösning, eftersom nivån på arbetslöshetsförsäkringspremierna fortfarande får ändras på normalt sätt och inga ändringar har gjorts i fondens finansieringsprinciper. Dessutom beslöt regeringen att kanaliseringslösningen som baserar sig på ändringar i utkomstskyddet för arbetslösa som varit i kraft sedan 2014 slopas i början av 2025.

Vi förbereder oss på att lägga fram ett förslag om nivån på arbetslöshetsförsäkringspremierna för 2025 i slutet av augusti. På våren presenterade vi en bedömning enligt vilken behovet av att ändra premierna skulle ligga inom intervallet +0,10 – -0,40 procentenheter för 2025.

Indragningen av vuxenutbildningsförmånerna innebär stora förändringar

Början av året har vid Sysselsättningsfonden präglats av indragningen av vuxenutbildningsförmånerna, som är en del av regeringsprogrammet. Regeringen gav ett lagförslag om att dra in vuxenutbildningsstödet och yrkesexamensstipendiet i februari.

När regeringens proposition om indragning överlämnades till riksdagen för behandling inleddes omställningsförhandlingar vid fonden. Förhandlingarna avslutades när den avskaffande lagstiftningen hade antagits. Till följd av förhandlingarna upphör högst 73 uppgifter vid Sysselsättningsfonden före sommaren 2026. Indragningen av förmånerna innebär en stor förändring i fondens personalstyrka, trots att förmånernas andel av fondens utgifter som helhet är endast cirka 10 procent. De personalminskningar som görs efter omställningsförhandlingarna genomförs stegvis i takt med att utbetalningen av vuxenutbildningsstöd småningom upphör.

Efter indragningen av vuxenutbildningsstödet har en diskussion inletts om beredning av en ersättande stödform för det pedagogiska och sociala området. I skrivande stund finns det ingen kännedom om beredningens slutresultat.

Rekordmånga ansökningar om vuxenutbildningsstöd lämnades in i början av året. Trots den förändrade situationen och det ökade antalet ansökningar har handläggningen av ansökningar och utbetalningen av förmåner förlöpt utmärkt. Det är särskilt glädjande att kundnöjdheten har legat på en utmärkt nivå under hela året, fastän indragningen av vuxenutbildningsstödet har varit en svår fråga för både våra kunder och våra anställda. Andelen kunder som var nöjda och mycket nöjda med våra tjänster (CSAT) var i genomsnitt 84 procent under årets första hälft.

Sikte mot framtiden

Indragningen av vuxenutbildningsförmånerna och förändringarna i vår verksamhetsmiljö påverkar förväntningarna på fonden och dess verksamhet. På våren inledde vi arbetet med att förtydliga fondens identitet och arbetet fortsätter på hösten tillsammans med personalen. Identitetsarbetet stöder också uppdateringen av strategin på senhösten. Allt detta arbete syftar till att vi även i fortsättningen ska kunna sköta våra samhälleligt viktiga uppgifter så väl som möjligt.

Sysselsättningsfondens övriga lagstadgade uppgifter fortsätter som vanligt. Vi vill också utveckla våra tjänster så att de blir ännu bättre och mer kundorienterade än tidigare. I början av sommaren inledde vi en enkät bland våra kunder som berörs av arbetslöshetsförsäkringspremierna för att kartlägga kundupplevelsen och förbättra servicen. Våra tjänster är redan nu i hög grad digitala och vi utnyttjar också automatisering i stor utsträckning. I anslutning till detta har vi förberett oss på ändringar i lagstiftningen om automatiserat beslutsfattande genom att uppdatera vår verksamhet i enlighet med lagstiftningskraven. Vi har också uppdaterat fondens etiska anvisningar och publicerat dem på vår webbplats. Dessutom har vi anslutit oss till öppenhetsregistret, dit vi anmäler fondens påverkanskommunikation. I juni var vi på slutrakan med konkurrensutsättningen av våra IT-tjänster, där vi söker en ny samarbetspartner för att genomföra och utveckla våra IT-tjänster.

Trots den svåra förändringssituationen har vi skött våra lagstadgade uppgifter väl. Mitt under indragningen av vuxenutbildningsförmånerna har vi gjort ett utmärkt arbete, utvecklat vår verksamhet och planerat för framtiden. Tack till alla fondanställda för förändringsförmågan och för att alla arbetar mot samma mål. 

JANNE METSÄMÄKI
verkställande direktör

Verkställande direktör Janne Metsämäki står med händerna i kors och tittar mot kameran.

JANNE METSÄMÄKI
verkställande direktör

Sidan uppdaterad: 27-8-2024