Gå till innehållet.

Placeringsverksamhetens och skuldfinansieringens principer

Godkänd av förvaltningsrådet 11.04.2024.

Placering

Placeringsverksamhetens principer

Grunder

För att trygga likviditeten och balansera ändringar i arbetslöshetsförsäkringspremierna till följd av prognostiserbara samhällsekonomiska konjunkturfluktuationer har Sysselsättningsfonden en konjunkturbuffert som utgör skillnaden mellan fondens inkomster och utgifter. Fondens medel ska placeras på ett inkomstbringande och betryggande sätt med beaktande av fondens likviditet.

Tidsspann

Sysselsättningsfonden måste förbereda sig på att nästan hela investeringsportföljen kan behöva realiseras när konjunkturerna vänder dessutom på relativt kort sikt, så placeringens tidsspann kan vara kort.

Risk och strävan efter avkastning

Det grundläggande målet är att trygga likviditeten och sträva efter att jämna ut ändringarna i arbetslöshetsförsäkringspremierna. För att den grundläggande uppgiften inte ska äventyras, kan ett högt avkastningskrav inte ställas på fondens placeringstillgångar på bekostnad av säkerheten. En särskild svårighet är att investeringstillgångar som förvärvats under en högkonjunktur kan behöva realiseras under lågkonjunktur. Därför måste man vid diversifieringen av investeringarna fästa uppmärksamhet vid den gemensamma variationen mellan kapitalmarknadsutvecklingen och de nationalekonomiska konjunkturerna och sysselsättningsutvecklingen. Placeringsobjektets säkerhet och risk ska bedömas med beaktande av placeringens realvärdes hållbarhet.

Strategisk allokation

Valet av strategisk allokation är den viktigaste faktorn som bestämmer avkastning och risk. När tidsspannet eventuellt är kort och riskbenägenheten begränsad, ska man i allokationen betona stabilare tillgångsklasser och god diversifiering.

Preciserade regler

Fondens placeringsbara medel ska i huvudsak placeras i penningmarknadsplaceringar och obligationslån.

I aktier kan högst en femtedel investeras av den förmögenhet som placeras.

För tryggande av likviditeten ska det vid ränteplaceringar som är kortare än ett år finnas ett belopp som motsvarar minst en månads utgifter.

Depositionerna ska i huvudsak placeras i banker som övervakas av Finansinspektionen (inkl.  filialer), men kan vid behov deponeras även i andra banker (inkl. filialer), som övervakas av en motsvarande finansövervakare med gott anseende.

Investeringarna måste i huvudsak göras i OECD-länderna.

Placeringarnas värde ska följas upp regelbundet.

Förvaringen av värdepapper ska ordnas på ett säkert sätt.

Styrelsen har rätt att godkänna att individuella kapitalförvaltningstjänster används i placeringsverksamheten. Egendomsförvaltaren ska vara tillräckligt välbärgad, känd och ha gott anseende och ha ett verksamhetstillstånd som beviljats av någon myndighet inom EU som övervakar finans- eller investeringsmarknaden. Egendomsförvaltningsavtalet skall vara förenligt med den gällande placeringsplanen.

Hållbarhet vid placering

I placeringsverksamheten iakttas hållbarhet och samhällelig acceptans liksom i Sysselsättningsfondens övriga verksamhet.

Med hållbarhet avses i Sysselsättningsfondens placeringsverksamhet att Sysselsättningsfonden strävar efter att placera på ett produktivt och betryggande sätt samt därigenom sörja för sitt ansvar att finansiera utgifter som hör till dess finansieringsansvar, bl.a. arbetslöshets- och vuxenutbildningsförmåner.

Hållbarhet i placeringsverksamheten innebär i praktiken att vi beaktar hållbarhetsfrågorna när placeringsbeslutet fattas och tror att vi därigenom kan förbättra placeringarnas avkastnings-/riskförhållande. Detta beaktande inkluderar bland annat ESG-faktorer (Environment, Social and Governance) i anslutning till miljön, samhället och god förvaltningssed samt uteslutningskriterier i anslutning till företag vars verksamhetssätt anses vara oansvarigt.

Placeringarnas hållbarhet följs upp regelbundet.

Sysselsättningsfondens styrelse beslutar en gång om året om principerna för hållbar placeringsverksamhet i samband med att den beslutar om placeringsplanen för följande år.

Placeringsplan

Sysselsättningsfondens styrelse ska årligen göra upp en placeringsplan. Den ska innehålla allmänna diversifieringsmål för de placerade tillgångarna, likviditetsmål för placeringarna, avkastningsmål för placeringarna och nödvändiga begränsningar av placeringsverksamheten, inklusive begränsningar för placeringar i enskilda riskkoncentrationer.

Skuldfinansiering

Sysselsättningsfonden kan med stöd av lag ta lån för att finansiera sina utgifter. Att sätta arbetslöshetsförsäkringspremierna på en tillräcklig och korrekt nivå är det primära sättet att klara av de förpliktelser som föreskrivs för fonden. Det andra sättet är att ta lån.

Om konjunkturbufferten i sin helhet skulle hamna på skuldställningens sida, anses denna situation vara tillfällig, högst under en tidsperiod på några år, varefter man strävar efter att återställa konjunkturbufferten till positiv förmögenhet.

Styrelsen ska årligen göra upp en skuldhanteringsplan. I skuldförvaltningsplanen ska styrelsen besluta på vilket sätt skulden vid behov lyfts och hur upplåningen kan skötas så förmånligt och betryggande som möjligt.

Placeringens och skuldfinansieringens organisation, beslutanderätt och rapportering

Organisation och beslutanderätt

Sysselsättningsfondens styrelse har till uppgift att besluta om placeringen och upplåningen av fondens medel.

Styrelsen beslutar om de principer som ska tillämpas vid upplåning och godkänner låneavtalen.

Rapportering

Sysselsättningsfondens styrelse ska vid vår- och höstmötena och även vid behov ge förvaltningsrådet en utredning om fondens investerings- och finansieringsverksamhet och dess tillstånd. 

Den av styrelsen fastställda och uppdaterade placeringsplanen, principerna för hållbar placeringsverksamhet och skuldhanteringsplanen ska omedelbart delges förvaltningsrådets ordförande och revisor.

Sidan uppdaterad: 22-4-2024